Doel
Op deze kalender is uw eigen verlof en afwezigheid zichtbaar en kunt u verlof aanvragen.
Bent u hier via dan kunt u met behulp van het Navigatiedeelvenster aan de linkerkant van de pagina een werknemer selecteren.
Verlof aanvragen
-
Klik met de muis op de begindatum van uw verlof.
-
Als u meerdere dagen vakantie wilt opnemen, houd dan de linkermuisknop ingedrukt en sleep naar de einddatum van uw verlof.
-
Als u de muisknop loslaat toont het systeem onder de kalender de Verlofaanvraag. Controleer onder Aanvraaginformatie de datums van de aanvraag.
-
Als u aanspraak hebt op meerdere soorten verlof, dan moet u bij Kies verloftype het soort verlof kiezen.
-
Wilt u een bijvoorbeeld vrijdagochtend nog werken dan kunt een afwijkende begin- en eindtijd voor uw verlof ingeven. Geeft u geen tijd in dan wordt het aantal uren volgens uw rooster als verlof genomen.
-
Bij Notitie kunt u de reden opgeven voor het verlof.
-
Klik op Toepassen en uw verlofaanvraag wordt vastgelegd.
Verlofaanvraag annuleren
U hebt verlof aangevraagd, maar u wilt ervan afzien omdat uw plannen zijn gewijzigd.
-
Dubbelklik op een datum met verlof.
-
Het venster wordt donker. Klik in het lichte gedeelte op Aanvraag intrekken.
-
Vul eventueel bij Notitie een reden in.
-
Klik op Akkoord.
Functionaliteit
-
Als u in de kalender met de muisaanwijzer boven een datum met verlof zweeft dan toont het systeem onder de kalender de gegevens van die dag. Ook de betekenis van de eventueel getoonde pictogrammmen wordt dan getoond. (Zie verderop onder Onderhoud).
-
Als u in de kalender dubbelklikt op een datum met verlof dan komt er een nieuw venstertje met de gegevens van de aanvraag. Hier hebt u ook de mogelijkheid om verlof, dat nog niet is opgenomen, te annuleren. (zie hierboven bij Verlofaanvraag annuleren)
-
Onde de kalender ziet u een lijst van soorten verlof waar u aanspraak op hebt. Klik op een regel in deze lijst om de geschiedenis over verlof en afwezigheid te bekijken. Zie Aanspraakgegevens hieronder.
-
Links onder en rechts onder de kalender zijn knoppen waar een jaartal op staat. Als u op deze knoppen klikt zal het systeem de verlofkaart van het jaar dat op de knop staat ophalen.
Aanspraakgegevens
De aanspraakgegevens worden getoond als u op een regel in de lijst van soorten verlof boven in de pagina klikt.
-
Samenvatting: bovenin staat in één regel de berekening van het Uiteindelijk saldo; direct daaronder staat de omschrijving van de verlofdefinitie.
Betekenis van de kolommen:-
Naam: de naam van de verlofdefinitie plus de achtergrondkleur.
-
Totaal: de totaalaanspraak van deze verlofdefinitie, berekend tot de huidige datum.
-
Soort: de eenheid waarin het recht is verleend. Dit kunnen of dagen of uren zijn.
-
Ziekteaanpassing: een eventuele bonus/malus in dagen/uren die wordt berekend voor niet/wel ziek zijn.
-
Opgenomen: de hoeveelheid verlof in dagen/uren die tot nu toe is opgenomen.
-
Huidig saldo: dit is de aanspraak verminderd met het aantal dagen/uren dat is opgenomen.
-
Gepland: dit is het aantal uren/dagen dat is aangevraagd in de toekomst.
-
Vervalt: dit is het aantal uren/dagen dat in het huidige jaar is vervallen of gaat vervallen omdat het niet binnen de vervaltermijn is opgenomen. Als u op een verlofaanspraak met vervallende aanspraken klikt dan ziet u in de detailgegevens een regel staan met Gaat Vervallen of Vervallen en de vervaldatum. Als u op de detailregel klikt wordt de informatie getoond "Ongebruikte vervallende aanspraken, toegekend in ...".
-
Uiteindelijk saldo: dit is het huidige saldo verminderd met het aantal uren/dagen dat is aangevraagd in de toekomst.
-
-
Tabel met aanspraken
Hier wordt vermeld welke aanspraak, wanneer en door wie is berekend. De aanspraak is het berekende recht op verlof in uren of dagen.
-
Tabel met aanvragen
In dit gedeelte worden de opgenomen en toekomstige verloven getoond. Ook ziet u eventuele aanvragen die afgewezen zijn (door de leidinggevende). U ziet wanneer de aanvraag is gedaan, hoe lang de afwezigheid duurt, door wie het verzoek is ingediend en wat het uiteindelijk resterende saldo is.
Opmerkingen
-
Nadat verlofdefinities of aanspraken zijn gewijzigd moet de verlofservice op de webserver deze wijzigingen eerst verwerken. Als de kalender kort na dit soort wijzigingen wordt opgeroepen zal het systeem mogelijk melden dat de aanspraken moeten worden bijgewerkt. De kalender is dan niet betrouwbaar. Als u enige tijd wacht en dan de kalender oproept, zal ondertussen de verlofservice de wijzigingen hebben verwerkt en komt de melding niet meer.
-
Er zijn twee versies van de kalender die dezelfde mogelijkheden hebben. De hier beschreven versie maakt gebruik van Microsoft Silverlight en is daardoor prettiger in het gebruik dan de "Kalender (klassieke stijl)". Voor deze versie moet echter wel Silverlight geïnstalleerd zijn op de computer van de gebruiker. Ook moet in Internet Explorer de invoegtoepassing Microsoft Silverlight zijn ingeschakeld. Deze invoegtoepassing mag niet geblokkeerd worden door de beveiligingsinstellingen van de webbrowser of door de virusscanner, anders werkt deze versie niet. Ook in Chrome en Edge werkt deze pagina niet; u moet Internet Explorer gebruiken. Microsoft is in 2011 gestopt met de verdere ontwikkeling van Silverlight, maar belooft ondersteuning met beveiligingsupdates tot 2021. Deze beveiligingsupdates kunnen worden geïnstalleerd met Windows Update.
Onderhoud
-
Op de kalender kunnen pictogrammen getoond worden die aangeven wanneer de werknemer jarig is, wanneer zijn of haar trouwdag of dienstjubileum is, et cetera. De applicatiebeheerder kan op de pagina Kalenderinstellingen instellen welke pictogrammen zichtbaar zijn.
-
Verjaardag werknemer, zijn partner of zijn kinderen.
-
Trouwdag
-
Dienstjubileum
-
Afgewezen verlofaanvraag (in de huidige versie is dit niet meer/nog niet geïmplementeerd)
-
Einde proeftijd
-
-
De achtergrondkleuren van de dagen op de kalender kunnen door de applicatiebeheerder ingesteld worden op diverse onderhoudspagina’s. Er zijn kleuren voor gewone dagen, voor dagen met verlof en voor afwezigheid door ziekte. Welke kleur zichtbaar is als er conflicten zijn (bijvoorbeeld ziekte en vakantie op dezelfde dag), is afhankelijk van de ingestelde weergaveprioriteiten.
-
De kleuren voor gewone dagen worden bepaald in Onderhoud bedrijfsinstellingen (alleen de dagen zonder rooster en zaterdag en zondag) en Roosterdefinities (voor de werkdagen). De weergaveprioriteit van deze kleuren wordt bepaald in Verlofinstellingen.
-
Voor verlof worden de kleuren en de prioriteit hiervan bepaald in de verlofdefinitie. Er zijn drie soorten verlof Boekbaar verlof, Buitengewoon verlof en Vastgelegd verlof.
-
Voor ziekte worden de kleuren en de prioriteit hiervan bepaald in de Verzuimdefinitie op het tabblad Prioriteiten.
-