Doel
Hier kunt u verzuimdefinities inrichten naar eigen wens (Als u de versie Verzuim Basis hebt kunt u op het tabblad Algemeen geen velden aanpassen, alleen bekijken). Als u beschikt over de versie Verzuim Plus dan kunt u een nieuwe definitie maken en deze in een arbeidsvoorwaarde plaatsen in Onderhoud arbeidsvoorwaarden zodat deze te gebruiken is bij een ziekmelding.
Tabblad Algemeen
Inleiding
In dit tabblad kunt de belangrijkste gegevens invoeren betreffende de definitie. De definities kunt u vinden in het linker gedeelte van de pagina in de map "Wizard snel beginnen". Dit zijn standaard definities: Arbeidsongeschikt tgv zwangerschap, Orgaandonatie, Ziek, Ziekte (Vangnet BT Kort), Ziekte (Vangnet BT Lang), Ziekte (Vangnet) en Zwangerschapsverlof. Op dit tabblad ziet u een aantal velden en een aantal functies:
Velden
De volgende velden ziet u op dit tabblad:
-
Naam: dit is de titel van de definitie.
-
Omschrijving: hier kunt u omschrijven wanneer de definitie gebruikt kan worden.
-
Geactiveerd: hier kiest u of u deze definitie al wilt gebruiken of niet.
-
Verzuimtype: dit is een keuzelijst, deze lijst is niet aan te passen. Kies voor Ziekte, Zwangerschapsverlof, Arbeidsongeschikt tgv zwangerschap ,Orgaandonatie of Ziekte van arbeidsgehandicapte. Als u kiest voor Ziekte dan kunt u in acties in ziek melden kiezen voor deze definitie. Verzuim met als verzuimtype Ziekte van arbeidsgehandicapte is vangnetverzuim.
-
Welke arbodienst gebruiken: kies hier een arbodienst. Arbodiensten zijn te onderhouden in deze module, ga naar de menuoptie Onderhoud en kies Arbodienst.
-
Verzuimprocedure Talent: u krijgt een keuzelijst voor het kiezen van een procedure voor . Deze zijn aangemaakt in Onderhoud verzuimprocedures.
-
Verzuimprocedure Mijn Talent: u krijgt een keuzelijst voor het kiezen van een procedure voor . Deze zijn aangemaakt in Onderhoud verzuimprocedures.
-
Geslacht: hier kunt een geslacht kiezen voor de definitie. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld mannen uitsluiten van zwangerschapsverlof.
-
Standaarduren: dit werd gebruikt om aan te geven hoeveel uren een standaard dag bevat. Het standaard aantal uren per dag ligt vast in de arbeidsvoorwaarde voor verzuim van de werknemer. Deze standaard uren worden in sommige programma's toegepast bij de berekening van het aantal verzuimuren als het bedrijf geen roosters gebruikt. Meestal wordt in dat geval het aantal verzuimuren berekend door het aantal dagen met 8 te vermenigvuldigen
U kunt instellen dat het bedrijf roosters gebruikt in Onderhoud bedrijfsinstellingen op het tabblad Verwijzigen.
-
Sta gelijktijdige ziektes toe: als deze optie is ingeschakeld dan accepteert het systeem een verzuimmelding ook al is de werknemer al ziek gemeld. Als deze optie niet is ingeschakeld, maar er zijn andere definities beschikbaar met een andere aard ziekte, dan krijgt u een waarschuwing bij het ziek melden dat de werknemer al ziek is. Bijvoorbeeld een werkneemster is gedeeltelijk ziek gemeld vanwege Arbeidsongeschiktheid t.g.v. zwangerschap en meldt zich nu ziek vanwege een griepje (verzuimdefinitie Ziekte).
-
Verzuim van dagdeel toestaan: met deze optie is het mogelijk om een gedeelte van een dag ziek te zijn. Afhankelijk van het soort rooster van de werknemer zal worden gevraagd om het aantal uren ziek of op welke tijd de ziekte begon/eindigde.
-
Verzuimpercentage wijzigen: met deze optie kunt u gedeeltelijk ziek toestaan. Bij zwangerschap is dit bijvoorbeeld niet mogelijk.
-
Contracten automatisch uitvouwen: alleen beschikbaar als u verzuimpercentages (gedeeltelijk herstel) toestaat. Als u deze optie aanvinkt, zal bij het invoeren van een ziekmelding een vinkje worden gezet bij "Gedeeltelijk ziek". Alle contracten van de medewerker worden dan zichtbaar. Ook op andere "Actie"-pagina's gebeurt dit.
-
Werken op therapeutische basis toestaan: met deze optie kunt u het werken op therapeutische basis toestaan.
-
Gekoppeld verzuim toestaan: in Nederland is het gebruikelijk om een ziekte, die binnen vier weken na een vorig ziektegeval valt, niet te beschouwen als een nieuw ziektegeval; deze optie moet dus op Gekoppeld ingesteld worden. Als u deze optie op Niet gekoppeld instelt dan wordt de koppeldatum gelijk aan de begindatum van de ziekte, ongeacht of er een recent eerder ziektegeval is.
-
Prioriteit lijstvolgorde: hiermee bepaalt u de volgorde van de verzuimdefinities bij het invoeren van een ziekmelding. De verzuimdefinitie met het laagste nummer komt bovenaan in de keuzelijst.
Extra velden bij zwangerschapsverlof:
-
Bevalling over tijd: bij het aanvinken hebt u bij de actie 'Zwangerschapsverlof melden' de mogelijkheid om extra dagen aan het zwangerschapsverlof toe te voegen als de bevallingsdatum na de uitgerekende datum valt.
-
Vervroegd herstel: als u de optie aanvinkt kan een werkneemster eerder dan de minimale 16 weken weer aan het werk gaan. Het verlof moet minimaal 6 week duren na de bevalling. Deze optie is alleen te gebruiken als Automatisch beëindigen is uitgeschakeld.
-
Verlaat herstel: u kunt de werkneemster toestaan om later aan het werk te gaan dan de einddatum van het zwangerschapsverlof. Deze optie is alleen te gebruiken als Automatisch beëindigen is uitgeschakeld.
-
Automatisch beëindigen: de einddatum van het zwangerschapsverlof wordt ingevuld door het systeem wanneer de bevalling wordt gemeld.
-
Duur zwangerschapsverlof: de minimale duur van het zwangerschapsverlof. Normaal is dit 16 weken.
-
Duur zwangerschapsverlof (meerling): de minimale duur van het zwangerschapsverlof als het een tweeling is. Normaal is dit 20 weken.
-
Flexibel opnemen verlof: het is mogelijk om flexibel verlof toe te staan. Normaal is dit tussen 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum. U moet ook een standaard aantal opgeven.
-
Flexibel opnemen verlof (meerling): bij zwangerschap van een tweeling is dit normaal tussen 10 en 8 weken voor de uitgerekende datum. U moet ook een standaard aantal opgeven.
-
Ziekte tijdens flexibele periode: hiermee stelt u in wat er moet gebeuren als een werkneemster ziek wordt in de flexibele periode. Er zijn drie opties:
-
Waarschuwing om zwangerschapsverlof te laten beginnen: bij het bevestigen van een ziekmelding in de flexibele periode zal het systeem de waarschuwing geven "Deze werkneemster heeft een aanstaand zwangerschapsverlof dat begint op dd-mm-20xx. Omdat deze ziekte binnen xx Week/weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum valt, moet begonnen worden met zwangerschapsverlof. Annuleer deze verzuimmelding en zet de begindatum van het zwangerschapsverlof op de eerste dag van deze ziekte.". De gebruiker die de ziekmelding bevestigt kan de melding negeren.
Als de bevestiging van de ziekte is toegewezen aan het systeem dan zal de ziekte niet automatisch bevestigd worden maar zal de verzuimcoordinator de taak toegewezen krijgen. Deze kan het verzuim laten vervallen en de begindatum van het zwangerschapsverlof aanpassen. Door op de knop Opnieuw te klikken en vervolgens op OK bij de waarschuwing kan de verzuimcoördinator de ziekte toch bevestigen. -
Zwangerschapsverlof automatisch laten beginnen: het systeem maakt van de ziekmelding automatisch zwangerschapsverlof.
-
Ziekte negeren: de ziekmelding wordt opgenomen in het systeem en op de geplande dag gaat het zwangerschapsverlof in.
-
Tabblad Prioriteiten
Inleiding
Hier kunt prioriteiten en kleuren toewijzen aan Lopend verzuim en aan Historisch/toekomstig verzuim. Daarbij is nog onderscheid te maken tussen volledig verzuim (eerste twee rijen) en gedeeltelijk verzuim (laatste twee rijen). Historisch verzuim is verzuim dat is beëindigd en toekomstig verzuim is verzuim dat is ingepland (bijv. zwangerschap, orgaandonatie of ziekenhuisopname)
Tabel in het tabblad
In de tabel zijn verschillende kolommen:
-
Weergaveprioriteit: de ingerichte weergaveprioriteiten bepalen wat (welke kleur) getoond wordt op de kalenders in geval van samenloop met andere verlof- en/of verzuimdefinities. Hoe lager het getal des te hoger de prioriteit.
Advies: om onduidelijkheid te voorkomen kunt u het beste de weergaveprioriteit gelijkstellen aan de verwerkingsprioriteit in het veld hiernaast. Dan is duidelijk wat prevaleert op een bepaalde dag en of de werknemer als ziekverlof al dan niet wordt afgeschreven. Het is uiteraard mogelijk om hiervan af te wijken. -
Verwerkingsprioriteit: met de verwerkingsprioriteit kunt u aangeven welk verzuim bij gelijktijdige ziektes eerder verwerkt moet worden. Dit is belangrijk bij het verwerken van taken. Hoe lager het getal des te hoger de prioriteit.
Als verzuim samenvalt met verlof, bepalen de verwerkingsprioriteiten van de verzuimdefinitie en de verlofdefinitie of de werknemer als ziek wordt meegeteld op het verzuimdashboard. Als het verlof de laagste verwerkingsprioriteit heeft, gaat het voor de ziekte. Het verzuim wordt dan niet meegeteld op het dashboard. -
Kalender kleur: hier kunt u de kleur kiezen voor de definitie in de kalender. De kalender vind u bijvoorbeeld terug in het verzuimdashboard.
Tabblad Velden (Verzuim Plus)
Inleiding
Op dit tabblad worden de velden onderhouden die zichtbaar zijn bij een verzuimmelding of als u verzuimgegevens bekijkt van een werknemer.
Tabel
-
Kolommen weergeven: hier kunt u kolommen in- en uitschakelen.
Kolommen in de tabel:
-
Naam: de naam van de velden in ziekteverzuim acties, zoals u ze kunt vinden onder de menuoptie Acties. Maar ook bij de taken: ziekte bevestigen en ziekte wijzigen.
-
Gebruikt: hier kunt u het gebruik van een veld uit- of inschakelen.
-
Ziek melden t/m Historisch: deze namen staan voor pagina's in het systeem. Er zijn meestal twee of vier keuzes. Optioneel (dit veld mag ingevuld worden), Vereist (dit veld moet ingevuld worden), Weergeven (dit veld is enkel zichtbaar) en Verbergen (het veld is niet zichtbaar).
-
Standaardwaarde: hier kunt u een standaard waarde opgeven voor het veld..
Het veld "Totale duur Wet poortwachter" bepaalt tevens de weergave van het veld "Verwachte datum 2 jaar ziek".
Onderhoud
Zelf velden toevoegen via Onderhoud Vrij te definiëren velden.
Code arboactie, Herstelcode, Reden vervallen, Ongevalscode, Regio arbodienst Verwachte duur, Arbeidsbeperkingen, Arbeidsmogelijkheden, Arbodienst reden en Arbo soort verzuim zijn te onderhouden in Onderhoud Arbodienst.
Tabblad Werknemergegevens
Inleiding
Naast de ziekte kunt u aangeven welke persoons- en contractgegevens zichtbaar moeten zijn als er een actie ondernomen wordt aangaande ziekteverzuim.
Tabel in het tabblad
De tabel heeft verschillende kolommen:
-
Zichtbaar: met dit vakje kunt u alle vakjes in de hele rij snel aanvinken of uitvinken.
-
Ziek melden/Mijn Ziekmelding: dit geldt voor de acties Ziek melden, Zwangerschapsverlof melden en Orgaandonatie melden.
-
Ziekte bevestigen: dit is de pagina waarin ziekte bevestigd wordt door bijvoorbeeld een manager (alleen beschikbaar in Verzuim Plus).
-
Verzuim bewerken: dit is de pagina waarin ziekte gewijzigd kan worden.
-
Verzuim laten vervallen, Beter melden, Historisch en Verzuimpercentage wijzigen: deze pagina's kunt u vinden onder de menuoptie Acties.
Functionaliteit
Onderin de pagina zijn de volgende functies beschikbaar:
-
Akkoord: u slaat de wijzigingen op en verlaat de pagina.
-
Annuleren: u slaat de wijzigingen niet op en verlaat de pagina.
-
Toepassen: u slaat de wijzigingen op en blijft op de pagina.
-
Toepassen & nieuw: u slaat de wijzigingen op en kunt gelijk een nieuwe definitie aanmaken (alleen beschikbaar als u geautoriseerd bent voor toevoegen; in Verzuim Basis is toevoegen niet toegestaan).
-
Verwijderen: u kunt een definitie verwijderen door op deze knop te klikken, mits de definitie niet in gebruik is. U krijgt eerst nog de vraag of u het wel zeker weet. De standaard definities zijn niet verwijderbaar. Standaard definities kunt u herkennen aan het identificatienummer van de definitie dat tussen haakjes achter de naam wordt getoond op het tabblad Algemeen. Als dit een laag nummer is dan betreft het een standaard definitie. Uw eigen definities hebben nummer 10000 of hoger. Deze knop is alleen beschikbaar als u geautoriseerd bent voor verwijderen; in Verzuim Basis is verwijderen niet toegestaan.
-
Herstel: wijzigingen die u hebt gemaakt in de standaard definities kunt u ongedaan maken door op deze knop te klikken. U keert terug naar de door Visma Software geleverde instellingen. Tip: het is ook mogelijk om een nieuwe verzuimdefinitie te maken met de standaard instellingen; dit kan met de functie Wizard nieuwe definitie in het menu Onderhoud.