Doel
Dit overzicht is alleen van belang als u beschikt over de module SW voor sociale werkplaatsen. Op deze pagina kunt u een overzicht maken van ziektes van medewerkers voorzover de ziekte samenviel met het SW-contract. De SW-gegevens van medewerkers zijn in te zien en te wijzigen in de module Persoonsgegevens.
Functionaliteit
Om een overzicht te maken kunt u de volgende selectiecriteria toepassen:
U moet eerst wel op Vernieuwen klikken om het overzicht volgens de criteria te genereren.
-
Van en
T/m: selecteer de tijdsperiode voor het overzicht. Alleen jaren waarvoor een OLAP is gedraaid zijn zichtbaar. -
Kalenderdagen of Werkdagen: bij kalenderdagen worden ook de ziekte dagen in het weekend meegenomen, een week ziek betekent 7 verzuimdagen. Bij werkdagen wordt gekeken naar het rooster; een week ziek betekent, bij een rooster van 3 dagen in de week, een verzuim van 3 dagen. De keuze werkdagen kunt u alleen gebruiken als er roosters voor de werknemers zijn ingericht. Beide methoden geven verschillende resultaten. Het is van belang dat u bij vergelijking van cijfers steeds dezelfde methode gebruikt. Het is ook mogelijk dat uw applicatiebeheerder met een bedrijfsinstelling deze optie al heeft vastgelegd, het veld is dan grijs en u kunt niet meer kiezen.
-
Langdurig ziek: met deze optie kunt u aangeven of ziektes die langer duren dan 42 kalenderdagen meegenomen moeten worden of niet. Deze grens van 42 dagen is te wijzigen via Instellingen module Verzuim (de optie "Langdurig ziek"). Als u deze optie niet aanvinkt dan worden alleen ziektes meegenomen die korter duren dan de grens voor langdurig ziek.
Kortdurend ziekteverzuim heeft andere oorzaken dan langdurend ziekteverzuim. Als u langdurige ziektes niet laat meeberekenen, voorkomt u dat een afdeling door een enkel langdurig ziektegeval ten onrechte slechte verzuimcijfers krijgt. -
Zwangerschapsgerelateerd: met deze optie kan worden aangegeven of in het overzicht de ziekmeldingen in verband met zwangerschap al dan niet moeten worden meegenomen. Als deze optie niet is aangevinkt dan worden de ziekmeldingen overgeslagen waarbij als reden ziekmelding is gekozen voor Zwangerschapsverlof, Verlengd bevallingsverlof of Arbeidsongeschikt t.g.v. zwangerschap. Ook hier geldt dat het weglaten van het verzuim door zwangerschap een zuiverder beeld geeft als u afdelingen onderling vergelijkt.
-
Niet-werknemers: met deze optie kunt u kiezen of ook gegevens waarbij het soort contract van de werknemer ongelijk is aan Arbeidscontract moeten worden meegenomen. Als u het vakje aanvinkt worden ook ziektes van werknemers met een inhuurcontract weergegeven.
-
Afdelingsfilter: klik op de optie Selecteren en vervolgens op de zoekknop [...] om een afdelingsfilter te kiezen of nieuw aan te maken. Als u een afdelingsfilter selecteert dan wordt de afdelingenboom verborgen. Als u deze optie op de standaardwaarde Geen laat staan dan kunt u in het linkerdeel van het venster een afdeling selecteren in de afdelingenboom.
-
Soort aanstelling: standaard is dit Alle zodat gerapporteerd wordt over werknemers ongeacht hun soort aanstelling. Klik op de optie Selecteren en vervolgens op de zoekknop [...] om een rapportagegroep soort aanstelling te kiezen. Een soort aanstelling groep bevat één of meer soorten aanstellingen. Als er een soort aanstelling groep is geselecteerd dan worden alleen werknemers gerapporteerd met soort aanstelling en sector die overeenkomen met een soort aanstelling/sector-combinatie in de geselecteerde rapportagegroep. Als de juiste groep niet aanwezig is, neem dan contact op met uw applicatiebeheerder. Die kan in de module Applicatiebeheer een nieuwe groep aanmaken.
-
Selecteer kengetal: hier kunt u een of meerdere verzuimgrootheden aanvinken om op te nemen in het overzicht. U kunt kiezen uit Verzuimpercentage, Ziekteverzuimduur en Ziekmeldingsfrequentie. U moet minimaal één verzuimgrootheid selecteren.
-
Inclusief onderafdelingen: als u deze optie inschakelt dan worden alle onderafdelingen van de geselecteerde afdeling meegenomen. Deze optie is alleen beschikbaar als u geen afdelingsfilter toepast.
Knoppen
-
Vernieuwen: nadat u één van de opties hebt gewijzigd, moet u hierop klikken om de berekening opnieuw te laten plaatsvinden.
Dit overzicht
Verzuimpercentage
-
Verzuimpercentage naar leeftijd: [Verzuimpercentage] = ( [Verzuimuren] / [Werkbare uren] ) × 100
-
Aantal werkn.: het aantal werknemers op de afdeling in deze leeftijdscategorie
-
Aantal zieke werkn.: het aantal werknemers op de afdeling in deze leeftijdscategorie
-
Verzuimfreq.: [Verzuimfrequentie] = [Totaal nieuwe ziekmeldingen in tijdsperiode] / [Gemiddeld aantal werknemers] × ( Dagen in jaar / Dagen in periode )
-
Gem. duur: [Gemiddelde verzuimduur] = [Duur van de ziektes die in deze tijdsperiode eindigden] / [Ziektes die in deze tijdsperiode eindigden]
-
Ziekmeldingen: dit is het aantal nieuwe ziekmeldingen in de rapportageperiode. Hierbij wordt elke melding, ook als de koppeldatum overeenkomt, als een aparte melding beschouwd.
-
Hersteldmeldingen: dit is het aantal hersteldmeldingen in de rapportageperiode.
-
Gem. fte: het gemiddelde over de rapportageperiode van de som van de deeltijdfactoren van de werknemers op de afdeling.
-
Gem. werknemers: het gemiddelde aantal werknemers op de afdeling in de rapportageperiode.