Doel
Op deze pagina kunt u een overzicht maken van het verzuim binnen de geselecteerde afdeling. Met dit overzicht kunt u de structurele ontwikkeling van het verzuim in beeld brengen. Dit kan voor een afdeling of de gehele organisatie mits u hiervoor geautoriseerd bent.
Functionaliteit
Om een overzicht te maken kunt u de volgende selectiecriteria toepassen:
U moet eerst wel op Vernieuwen klikken om het overzicht volgens de criteria te genereren.
-
Verslagdatum: u kunt kiezen uit de voorbije maanden van het huidige jaar of voor een maand uit een voorgaand jaar. Het verslag gaat altijd over 12 volledige maanden.
-
Kalenderdagen of Werkdagen: bij kalenderdagen worden ook de ziektedagen in het weekend meegenomen, een week ziek betekent 7 verzuimdagen. Bij werkdagen wordt gekeken naar het rooster, een week ziek betekent, bij een rooster van 3 dagen in de week, een verzuim van 3 dagen. De keuze beïnvloedt de manier waarop het Verzuimdagen, Ziekteverzuimpercentage, Ziekte-uren en Verzuimduur wordt weergegeven. De keuze werkdagen kunt u alleen gebruiken als er roosters voor de werknemers zijn ingericht. Deze methoden geven verschillende resultaten; het is van belang dat u bij vergelijking van cijfers steeds dezelfde methode gebruikt.
-
Afdelingsfilter: klik op de optie Selecteren en vervolgens op de zoekknop [...] om een afdelingsfilter te kiezen of nieuw aan te maken. Als u deze optie op de standaardwaarde Geen laat staan, kunt u in het linkerdeel van het venster een afdeling selecteren in de afdelingenboom.
-
Werknemersgroepen: kies uit Alle of Selecteren. U kunt kiezen om voor Alle werknemersgroepen een overzicht te maken of om via ... een groep of meerdere groepen te selecteren.
-
Soort aanstelling: standaard is dit Alle zodat gerapporteerd wordt over werknemers ongeacht hun soort aanstelling. Klik op de optie Selecteren en vervolgens op de zoekknop [...] om een rapportagegroep soort aanstelling te kiezen. Een soort aanstelling groep bevat één of meer soorten aanstellingen. Als er een soort aanstelling groep is geselecteerd dan worden alleen werknemers gerapporteerd met soort aanstelling en sector die overeenkomen met een soort aanstelling/sector-combinatie in de geselecteerde rapportagegroep. Als de juiste groep niet aanwezig is, neem dan contact op met uw applicatiebeheerder. Die kan in de module Applicatiebeheer een nieuwe groep aanmaken.
Let op!
De selectie op soorten aanstellingen maakt de berekening van het overzicht veel zwaarder dan wanneer de standaardoptie Alle wordt gebruikt. De berekening kan lang duren en de responsetijd van het systeem voor andere gebruikers nadelig beïnvloeden. Ook kunnen de resultaten enigzins afwijken; de berekening is op contractniveau, niet op werknemerniveau. -
Langdurig ziek: met deze optie kunt u aangeven of ziektes die langer duren dan 42 kalenderdagen meegenomen moeten worden of niet. Deze grens van 42 dagen is te wijzigen via Instellingen module Verzuim (de optie "Langdurig ziek"). Als u deze optie niet aanvinkt dan worden alleen ziektes meegenomen die korter duren dan de grens voor langdurig ziek.
Kortdurend ziekteverzuim heeft andere oorzaken dan langdurend ziekteverzuim. Als u langdurige ziektes niet laat meeberekenen, voorkomt u dat een afdeling door een enkel langdurig ziektegeval ten onrechte slechte verzuimcijfers krijgt. -
Zwangerschapsgerelateerd: met deze optie kan worden aangegeven of in het overzicht de ziekmeldingen in verband met zwangerschap al dan niet moeten worden meegenomen. Als deze optie niet is aangevinkt dan worden de ziekmeldingen overgeslagen waarbij als reden ziekmelding is gekozen voor Zwangerschapsverlof, Verlengd bevallingsverlof of Arbeidsongeschikt t.g.v. zwangerschap. Ook hier geldt dat het weglaten van het verzuim door zwangerschap een zuiverder beeld geeft als u afdelingen onderling vergelijkt.
Het overzicht rekent zwangerschaps-/bevallingsverlof nooit mee.
-
Inclusief onderafdelingen: als u deze optie inschakelt dan worden alle onderafdelingen van de geselecteerde afdeling meegenomen. Deze optie is alleen beschikbaar als u geen afdelingsfilter toepast.
-
Vernieuwen: nadat u één van de opties hebt gewijzigd, moet u op deze knop klikken om de berekening opnieuw te laten plaatsvinden.
Dit overzicht
Als u meerdere afdelingen heeft geselecteerd dan worden gegevens in het overzicht ook getotaliseerd. Het overzicht bevat gegevens over het verzuimpercentage, de verzuimduur en de ziekmeldingsfrequentie van de werknemers.
Het overzicht bevat drie kolommen waarin een voortschrijdend gemiddelde wordt weergegeven. Het voortschrijdend gemiddelde wordt steeds berekend over 12 gehele maanden, zodat seizoensinvloeden worden uitgefilterd. Het cijfer over december 2024 bijvoorbeeld is het gemiddelde van de periode januari 2024 t/m december 2024. Het cijfer van januari 2025 is het gemiddelde van februari 2024 t/m januari 2025. Het overzicht rekent zwangerschaps-/bevallingsverlof niet mee. Met de opties bovenin kunt u kiezen of langdurige ziektes en/of zwangerschapsgerelateerd verzuim worden meegenomen.
VerzuimpercentageVerzuimpercentage = (Verzuimdagen / Werkdagen) * 100
Geeft het percentage verzuimdagen ten opzichte van werkdagen voor de periode weer. Deze metriek biedt inzicht in de mate van verzuim op korte termijn, met behulp van recente gegevens.
Lopend VerzuimpercentageLopend Verzuimpercentage = (Totale verzuimdagen over periode / Totale werkdagen over periode) * 100
Vertegenwoordigt de lopende trend van verzuim als een percentage met behulp van een voortschrijdend gemiddelde (bijvoorbeeld 12 maanden eindigt in de opgegeven maand). Het biedt een gladgestreken weergave van verzuim trends door een langere tijdsperiode te beschouwen, wat helpt seizoensvariaties te verminderen.
Gemiddelde verzuimduurGemiddelde verzuimduur = Totale verzuimdagen voor afgesloten verzuimgevallen / Aantal afgesloten verzuimgevallen
Berekent de gemiddelde duur van verzuim die zijn afgesloten binnen een periode. Het biedt inzicht in hoe lang medewerkers gemiddeld verzuimd hebben.
ZiekmeldingsfrequentieZiekmeldingsfrequentie = Aantal nieuwe verzuimmeldingen / Aantal werknemers
Vat samen hoe vaak nieuwe verzuimmeldingen voorkomen in die periode. Door te delen door het aantal werknemers krijgt men een genormaliseerde weergave van de incidentie ten opzichte van de personeelsgrootte.
Lopend verzuimfrequentieLopend verzuimfrequentie = Totaal aantal nieuwe verzuimmeldingen over periode / (Totaal aantal werknemers over periode / Aantal maanden in periode)
Deze metriek richt zich op nieuwe verzuimgevallen en evalueert dit ten opzichte van het gemiddelde aantal werknemers tijdens een voortschrijdende tijdsperiode. Het helpt patronen in het begin van verzuim te herkennen en minimaliseert seizoensvariaties.