Doel
Het onderhouden en opvragen van een salarisschaal. In de schaal opgenomen salarissen kunnen worden gehanteerd bij het vastleggen en onderhouden van (arbeids)contracten. Bij het vastleggen van een salarisschaal kan worden aangegeven of de schaalsalarissen al dan niet uit een inpassingstabel moeten worden opgehaald.
Functionaliteit
Aan de linkerkant van de pagina staan de Standaardschalen (door Visma geleverd) en de Eigen schalen. Of er standaardschalen beschikbaar zijn, hangt af van welke cao's in gebruik zijn. In Onderhoud bedrijfsinstellingen op het tabblad Cao kunt u de cao's zien. Standaardschalen kunt u bekijken, maar niet wijzigen. Het is wel mogelijk om een standaardschaal te kopiëren. Het systeem zet dan een kopie ervan onder de eigen schalen. Gekopieerde schalen worden niet door Visma onderhouden. Eigen schalen kunt u als volgt onderhouden:
-
Allereerst moet u eventueel een soort salarisschaal toevoegen door op de knop Nieuwe salarisschaal toevoegen te klikken. Deze knop wordt zichtbaar als u in het linkerdeel Eigen schalen selecteert. U komt dan in Onderhoud keuzelijsten waarmee u de soorten salarisschalen kunt onderhouden.
-
Klik op het -teken voor Eigen schalen en dan op het -teken voor de gewenste soort schaal;
-
Klik op het gewenste tijdvak;
-
Vul schaal in en geef aan of het een pseudoschaal betreft;
-
Geef een ingangsdatum in; voor algemene schalen kunt u aangeven of u gebruik wilt maken van inpassingsnummers. Klik daarna op Opslaan;
-
Klik op de toegevoegde datum;
-
Vul de bijbehorende treden in;
Velden op deze pagina
-
Soort salarisschaal: binnen één bedrijf kunnen meerdere soorten salarisschalen worden gehanteerd. Bij een thuiszorginstelling bijvoorbeeld kunt u zowel salarisschalen voor de Thuiszorg zelf als voor het AMW vastleggen.
Deze soorten zijn te onderhouden via de functie Onderhoud keuzelijsten, de lijst Soort salarisschaal (sls_id).
-
Tijdvak: per soort salarisschaal kan per tijdvak een schaal worden vastgelegd, bijvoorbeeld zowel een maand- als een 4-weken-tabel.
-
Schaal: het nummer of de code van de schaal.
-
Pseudoschaal: hier kunt u opgeven dat het een salarisschaal betreft waaraan geen treden of inpassingsnummers gekoppeld zijn.
-
Ingangsdatum: de ingangsdatum is de datum waarop de salarissen van de schaal in werking treden.
-
Gebruik inpassingsnr.: door het inschakelen van deze optie geeft u aan dat de bedragen van de salarisschaal overgenomen moeten worden uit een inpassingstabel. Inpassingstabellen kunt u onderhouden met Onderhoud inpassingstabel.
Als u inpassingsnummers gebruikt dan kunt u het bedrag niet muteren.
Als het vakje niet is aangevinkt dan is het niet mogelijk inpassingsnummers in te voeren. Het bedrag is dan wel muteerbaar.
-
Trede: een oplopend nummer waarmee de te onderscheiden treden binnen een schaal worden aangegeven. Een andere benaming voor trede is ‘periodiek’.
In de Thuiszorg worden zogenoemde ‘Aanloopperiodieken’(aanlooptreden) gehanteerd. Deze kunnen bijvoorbeeld als volgt worden aangegeven:
-
Aanloopperiodiek 0 = Trede -2
-
Aanloopperiodiek 1 = Trede -1
De combinatie Trede/Leeftijd mag maar eenmaal voorkomen.
-
-
Getoonde naam: de aanduiding van de trede bijvoorbeeld op de salarisafrekening. Standaard wordt het tredenummer getoond maar sommige cao’s, bijvoorbeeld CAO Welzijn, hanteren treden als u1 (voor uitloop) enz. Om deze treden vast te leggen kunt u de getoonde naam opgeven.
De naam van een trede moet altijd hetzelfde zijn als het tredenummer gelijk is (er kunnen meerdere treden met hetzelfde nummer voorkomen met verschillende leeftijden).
De naam van een trede mag niet voorkomen bij een ander tredenummer. -
Inpassingnr.: het volgnummer binnen de inpassingstabel.
Deze rubriek kan alleen worden ingevuld indien, met het keuzevakje Inpassingsnummers, is aangegeven dat de schaalsalarissen uit een inpassingstabel moeten worden opgehaald.
De combinatie leeftijd/inpassingsnummer moet voorkomen in de inpassingstabel waarvan de ingangsdatum gelijk is aan of ligt voor de ingangsdatum van de schaal.
-
Leeftijd: de hier op te geven leeftijd is een leeftijd vanaf. Leeftijd is een verplicht veld. Met deze optie kunt u salarissen per leeftijd vastleggen bij de inpassingsnummers waarvoor jeugdlonen gelden. De combinatie Inpassingsnummer/Leeftijd mag maar eenmaal voorkomen, bijvoorbeeld:
Trede Leeftijd -2 16 -2 17 -2 18 (salaris vanaf 18 jaar) Voor schaal/trede waarvoor geen jeugdlonen gelden kan worden volstaan met het vastleggen van:
Trede Leeftijd -2 18 (salaris vanaf 18 jaar) -
Bedrag: het aan het tijdvak gerelateerde schaalsalaris op basis van een fulltime contract.
Het bedrag is niet muteerbaar indien de schaalsalarissen uit een inpassingstabel worden opgehaald. Het bedrag wordt getoond vanuit de inpassingstabel waarvan de ingangsdatum gelijk is aan of ligt voor de ingangsdatum van de schaal.
Als u niet met inpassingsnummers werkt dan kunt u het schaalsalaris invoeren.
Knoppen
-
Sluiten: met deze knop wordt de pagina gesloten en keert u terug naar de vorige pagina.
-
Nieuw: hiermee komt het scherm in schaal toevoeg modus.
-
Opslaan: hiermee wordt de geselecteerde trede bijgewerkt/toegevoegd en scherm komt weer in overzichtsmodus. Deze knop komt te voorschijn wanneer u op het wijzig-icoontje op de regel van de te wijzigen trede dan wel op de knop Nieuw klikt.
-
Opslaan en nieuw: hiermee wordt de geselecteerde trede bijgewerkt/toegevoegd maar scherm blijft in trede toevoegmodus. Deze knop komt te voorschijn wanneer u op het wijzig-icoontje op de regel van de te wijzigen trede dan wel op de knop Nieuw klikt.
-
Annuleren: hiermee wordt een eventuele wijziging van een trede geannuleerd. Deze knop komt te voorschijn wanneer u op het wijzig-icoontje op de regel van de te wijzigen trede dan wel op de knop Nieuw klikt.
-
Verwijderen: hiermee verwijdert u de volledige schaal voor de betreffende salarisschaal. Wanneer u een enkele regel uit een tabel wilt verwijderen klik dan op het verwijder-icoontje van de betreffende regel.
-
Bedragen bijwerken: wanneer u de inpassingstabel wijzigt dan worden deze wijzigingen niet automatisch doorgevoerd in de bestaande schalen. U moet daar expliciet voor kiezen. Dat kan zowel in het onderhoudsprogramma van de inpassingstabel als tijdens het onderhouden van de schalen. Dit kan in het onderhoudsprogramma van de schalen door op de knop "Bedragen bijwerken" te klikken. Het systeem haalt dan de actuele bedragen op uit de inpassingstabel en vergelijkt die met de bedragen in de schaal. Bij verschillen worden de bedragen in de schaal aangepast.
-
Kopiëren: hiermee kopieert u een schaal naar een nieuwe datum. Indien van toepassing kunt u hierbij het systeem ook een procentuele verhoging laten toepassen.