Doel
Het onderhouden en opvragen van een inpassingstabel met schaalsalarissen. De in de tabel opgegeven salarissen kunnen worden gehanteerd bij het vastleggen van salarisschalen. Tevens is het mogelijk om, nadat per een bepaalde datum, een nieuwe inpassingstabel is vastgelegd, vanuit deze tabel nieuwe salarisschalen aan te maken. De aangemaakte schalen krijgen de ingangsdatum van de inpassingstabel.
Functionaliteit
Aan de linkerkant van de pagina staan de Standaardschalen (door Visma geleverd) en de Eigen schalen. De inpassingstabel voor een standaardschaal kunt u bekijken maar niet wijzigen. Voor eigen schalen kunt u de inpassingsnummers als volgt onderhouden:
-
Allereerst moet u eventueel een soort salarisschaal toevoegen door op de knop Nieuwe salarisschaal toevoegen te klikken. Deze knop wordt zichtbaar als u in het linkerdeel Eigen schalen selecteert. U komt dan in Onderhoud keuzelijsten waarmee u de soorten salarisschalen kunt onderhouden.
-
Klik op het -teken voor Eigen schalen en dan op het -teken voor de gewenste soort schaal;
-
Klik met de rechtermuisknop op het gewenste tijdvak;
-
Selecteer Inpassingstabel toevoegen;
-
Vul de ingangsdatum in en voeg treden toe;
-
Bij Max ORT en Max overuren kunt u kiezen uit Inpassingsnummer of Uurloon en een bijbehorende waarde opgeven.
Als er voor een soort salarisschaal en tijdvak al een inpassingstabel is, dan kunt u die kopiëren. Klik met de rechtermuisknop op de datum van de inpassingstabel en selecteer Inpassingstabel kopiëren.
Velden op deze pagina
-
Soort salarisschaal: binnen één bedrijf kunnen meerdere soorten salarisschalen worden gehanteerd. Bij een thuiszorginstelling bijvoorbeeld kunt u zowel salarisschalen voor de Thuiszorg zelf als voor het AMW vastleggen.
Deze soorten zijn te onderhouden via de functie Onderhoud keuzelijsten, de lijst Soort salarisschaal (sls_id). U kunt Onderhoud keuzelijsten starten met de knop Nieuwe salarisschaal toevoegen of door met de rechtermuisknop op een schaal te klikken en Soort salarisschaal bewerken te selecteren.
-
Tijdvak: per soort salarisschaal kan per tijdvak een inpassingstabel worden vastgelegd, bijvoorbeeld zowel een maand- als een 4-weken-tabel.
-
Ingangsdatum: de ingangsdatum is de datum waarop de salarissen van de inpassingstabel in werking treden.
-
Max ORT: er kan voor gekozen worden de maximale ORT afhankelijk te maken van een inpassingsnummer of van een bedrag.
Indien een werknemer in een hoger inpassingsnummer/bedrag is ingeschaald wordt bij de uitbetaling van onregelmatigheidstoeslagen het salaris gehanteerd dat bij dit maximum inpassingsnummer (leeftijd = hoogste leeftijd) is opgegeven. In de periodesalarisgegevens wordt het ORT-uurloon opgeslagen dat is afgeleid van het salaris volgens het maximum inpassingsnummer óf het maximum uurloon.
-
Max overwerk uurloon: er kan voor gekozen worden het maximale overwerkuurloon afhankelijk te maken van een inpassingsnummer of van een bedrag.
Indien een werknemer in een hoger inpassingsnummers/bedrag is ingeschaald wordt bij de uitbetaling van overwerkuurloon het salaris gehanteerd dat bij dit maximum inpassingsnummer (leeftijd = hoogste leeftijd) is opgegeven. In de periodesalarisgegevens wordt het overwerkuurloon opgeslagen dat is afgeleid van het salaris volgens het maximum inpassingsnummer óf het maximum uurloon.
-
Inpassingsnummer: het volgnummer binnen de inpassingstabel. Aan ieder volgnummer is een, aan het tijdvak gerelateerd, salaris verbonden.
De combinatie Inpassingsnummer/Leeftijd mag maar eenmaal voorkomen.
-
Leeftijd: de hier op te geven leeftijd is een leeftijd vanaf. Met deze optie kunt u salarissen per leeftijd vastleggen bij de inpassingsnummers waarvoor jeugdlonen gelden. De combinatie Inpassingsnummer/Leeftijd mag maar eenmaal voorkomen. Leeftijd is een verplicht veld; voor inpassingsnummers waarvoor geen jeugdlonen gelden, kunt u bijvoorbeeld 18 jaar opgeven.
-
Bedrag: het aan het tijdvak gerelateerde schaalsalaris dat bij het inpassingsnummer behoort op basis van een fulltime contract.
Knoppen
-
Sluiten: met deze knop wordt de pagina gesloten en keert u terug naar de vorige pagina.
-
Toevoegen: hiermee voegt u een inpassingsnummer toe aan de inpassingstabel.
-
Opslaan: hiermee wordt het geselecteerde inpassingsnummer bijgewerkt. Deze knop komt te voorschijn wanneer u op het wijzig-icoontje op de regel van het te wijzigen nummer klikt.
-
Annuleren: hiermee wordt een eventuele wijziging van een inpassingsnummer geannuleerd. Deze knop komt te voorschijn wanneer u op het wijzig-icoontje op de regel van het te wijzigen nummer klikt.
-
Verwijderen: hiermee verwijdert u de volledige inpassingtabel voor de betreffende salarisschaal/ingangsdatum. Wanneer u een enkele regel uit de tabel wilt verwijderen klik dan op het verwijder-icoontje van de betreffende regel.
-
Schalen bijwerken: hiermee worden de wijzigingen doorgevoerd in de salarisschalen. Per schaal kunnen verschillende ingangsdatums voorkomen; alleen de schalen waarop de inpassingstabel van toepassing is worden gewijzigd. Dat gaat als volgt:
-
Het programma zoekt alle al aanwezige salarisschalen waarbij inpassingsnummers zijn gehanteerd en waarvan de soort salarisschaal en het tijdvak gelijk zijn aan die van de geselecteerde inpassingstabel.
-
Per schaal wordt de laatste ingangsdatum geselecteerd die gelijk is aan of ligt vóór de ingangsdatum van de inpassingstabel en tevens worden de (eventueel aanwezige) ingangsdatums geselecteerd die liggen na de ingangsdatum van de inpassingstabel.
-
Per gevonden ingangsdatum worden de volgende acties uitgevoerd:
-
Als de geselecteerde ingangsdatum voor de ingangsdatum van de inpassingstabel ligt dan wordt een nieuwe schaal aangemaakt met als ingangsdatum de ingangsdatum van de inpassingstabel. In deze nieuwe schaal worden de nieuwe schaalsalarissen overgenomen van de inpassingstabel.
-
Als de ingangsdatum gelijk is aan of ligt na de ingangsdatum van de inpassingstabel dan worden de schaalsalarissen in deze schaal aangepast aan de hand van de inpassingstabel.
-
-
-
Kopiëren: hiermee kopieert u een inpassingtabel naar een nieuwe datum. Eventueel kunt u hierbij het systeem ook een procentuele verhoging laten toepassen.