Doel
Het vastleggen van de definitie van de cyclus van roosterwerktijden zoals die gehanteerd worden binnen een bedrijf. De werktijden worden vastgelegd per roosternummer, roostertype, rooster ingangsdatum, cyclus ingangsdatum en cyclusduur.
De werking van deze pagina is afhankelijk van de keuze bij Type op het tabblad Rooster in Onderhoud bedrijfsinstellingen. Als daar is gekozen voor Extra instellingen, dan zijn misschien niet alle instellingen (zoals de roosterkleur) beschikbaar omdat ze gevuld worden met een standaardwaarde.
De methode Extra instellingen maakt het mogelijk om roosters voor de sector Onderwijs te maken op basis van werktijdfactor.
Met deze functie kunt u via het web dezelfde gegevens onderhouden als in Talent & Salaris client : Beheer : Bedrijfsgebonden tabellen : Roosterdefinities. De functie in T&S client is niet meer beschikbaar nadat T&S web is geïnstalleerd.
Functionaliteit
-
Een nieuw rooster kunt u aanmaken door op het pictogram in het linkerdeel van de pagina te klikken.
-
Een bestaand rooster kunt u oproepen door het roosternummer in te geven in het tekstveld in het linkerdeel van de pagina.
-
Een bestaand rooster kunt u zoeken door in het tekstveld een deel van de naam van het rooster in te geven of door op het pictogram te klikken.
Nadat u een rooster hebt opgezocht wordt de naam van het rooster getoond onder het tekstvak in de linkerkolom en komen de volgende mogelijkheden beschikbaar:
-
Als u met de rechtermuisknop op de naam van het rooster in de linkerkolom klikt en Nieuwe versie selecteert wordt een nieuw rooster aangemaakt met dezelfde naam.
-
Als u met de rechtermuisknop op de naam van het rooster in de linkerkolom klikt en Rooster kopiëren selecteert wordt een nieuw rooster aangemaakt met als naam 'Kopie van [oude naam]'.
Venster
-
Naam: de naam van het rooster. Deze mag niet leeg zijn en moet in alle bedrijfstalen worden ingegeven.
-
Omschrijving: bij de roosterdefinitie kan een omschrijving worden vastgelegd omtrent het rooster. Hier kan van alles in staan, bijvoorbeeld voor welke werknemers dit rooster bestemd is. De omschrijving kan in meerdere bedrijfstalen worden vastgelegd.
-
Roosterkleur: de kleur van de roosterdefinitie. Door middel van een kleur is het zichtbaar in Verlof en Tijdregistratie met welk dienstrooster men te maken heeft. Klik op het pictogram om een kleur in te geven. Klik op de gewenste kleur of geef een zes-cijferige hexadecimale html-kleurcode in de vorm #RRGGBB. (Zoek desgewenst op internet naar "html kleurcode" voor meer informatie.)
-
Type: het type van het rooster. Dit type geeft aan of het rooster in werktijden per dag (type Tijd) of in uren per dag (type Uren) is vastgelegd. In geval van type Tijd moet u per roosterdag een begin- en eindtijd opgeven. Bij een rooster van type Uren kunnen slechts het aantal uren per roosterdag worden opgegeven en is geen begin- en eindtijd nodig.
In de sector Onderwijs kunt u kiezen voor Werktijdfactor (deeltijdfactor), bijvoorbeeld 0,2 per dag.
-
Cyclus begint: de datum ingang van de eerste cyclus van zich herhalende werktijden. Dit kan een cyclus van een week zijn, waarbij de datum ingang de eerste maandag van het jaar is. Het kan ook een cyclus zijn van bijvoorbeeld een aantal dagen werken en vrij door weekeinden heen.
-
Cyclusduur: de lengte van een cyclus in kalenderdagen, bijvoorbeeld 7 (één week).
-
Verloftijden: (alleen als bij Roostertijden gekozen is voor Uren) Als deze optie is aangevinkt dan moet bij het ingeven van een verlofaanvraag ook een begin- en eindtijd worden ingegeven (alleen ter informatie).
Roostergegevens
-
Dag: het dagnummer binnen de cyclus van werktijden waarop de werktijd begint. De kalenderdatum waarmee dit dagnummer correspondeert, is relatief ten opzichte van datum Cyclus start. Dag 1 is hierbij gelijk aan de Cyclus start, dag 2 de daaropvolgende dag etc. U mag geen hoger nummer gebruiken dan de Cyclusduur.
Een roostervrije dag (bijvoorbeeld dagen in het weekeinde) kunt u eenvoudig aangeven door het bijbehorende dagnummer over te slaan. Een roosterdefinitie hoeft niet met dagnummer 1 te beginnen; als het rooster bijvoorbeeld begint op zondag, kunt u beginnnen met dagnummer 2 (maandag).
U kunt hetzelfde dagnummer meermalen gebruiken. Dit is vooral van belang bij een rooster van het type Uren, waarbij u dan onderscheid kunt maken tussen de diverse blokken werktijd.
Als dagnummer wordt de dag genomen waarop de werktijd begint, ook al ligt een deel van de werktijd op de volgende fysieke dag. -
Type uren: u kunt kiezen uit Werk (normale uren) of Oproep (uren waarop de werknemer standby moet zijn).
-
Uren: het aantal uren van een blok werktijd. Het aantal uren dient binnen de opgegeven roosterdag te vallen.
-
Dagdeel: hiermee geeft u aan of dit een hele of een halve dag is in de verlofdefinitie.
Voorbeelden
Een voorbeeld waarbij gewerkt wordt op de maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag kan als volgt worden ingegeven:
Dag 1 (maandag) begintijd = 09:00 uur, eindtijd = 17:00 uur, Uren = 8, Dagdeel = 1
Dag 2 (dinsdag) begintijd = 09:00 uur, eindtijd = 17:00 uur, Uren = 8, Dagdeel = 1
Dag 3 (woensdag) begintijd = 09:00 uur, eindtijd = 17:00 uur, Uren = 8, Dagdeel = 1
Dag 5 (vrijdag) begintijd = 09:00 uur, eindtijd = 17:00 uur, Uren = 8, Dagdeel = 1
Een voorbeeld van hoe een roosterdefinitie vastgelegd wordt waarin nachtdiensten voorkomen:
Dag = 1 (maandag), begintijd = 22:00 uur, eindtijd = 06:00 uur
zal de volgende 2 regels aanmaken:
Dag 1 (maandag), begintijd 22:00 uur, eindtijd 00:00 uur, dagdeel = 1
Dag 1 (dinsdag), begintijd 00:00 uur, eindtijd 06:00 uur, dagdeel = 0
Dag = 2 (dinsdag), begintijd = 22:00 uur, eindtijd = 06:00 uur
zal de volgende 2 regels aanmaken:
Dag 2 (dinsdag), begintijd 22:00 uur, eindtijd 00:00 uur, dagdeel = 1
Dag 2 (woensdag), begintijd 00:00 uur, eindtijd 06:00 uur, dagdeel = 0
enzovoorts