Doel
In deze pagina worden de persoonlijke gegevens van een werknemer getoond en onderhouden. Wat u kunt doen is afhankelijk van de manier waar u op deze pagina gekomen bent. Dit kan zijn:
-
Via
-
Via
-
Via de actie Nieuwe werknemer
Mijn Talent
Als u de pagina opent via
zullen uw eigen gegevens verschijnen. Houd er rekening mee dat u niet altijd gegevens in velden kunt inzien, bewerken of toevoegen. Uw applicatiebeheerder beslist hierover. Daarnaast is het ook mogelijk dat een door u ingevoerde wijziging goedgekeurd moet worden door bijvoorbeeld uw manager.Talent
Als u de pagina opent via Onderhoud functiegroepen.
zullen de gegevens van een gekozen werknemer zichtbaar zijn. Houd er rekening mee dat u niet altijd gegevens in velden kunt inzien, bewerken of toevoegen. In welke mate u gegevens kunt wijzigen hangt af van de bevoegdheden die u van uw applicatiebeheerder heeft gekregen. De bevoegdheden voor personen worden bepaald inActie Nieuwe werknemer
Als u de pagina tegenkomt terwijl u de actie Nieuwe werknemer invoert zijn alle velden nog leeg en dienen de verplichte velden (aangeduid met een *) ingevoerd te worden. Na het invullen van de verplichte velden klikt u op de knop Volgende of Einde, afhankelijk van welke knop u ziet.
Tabbladen op deze pagina
Mogelijk zijn niet alle onderstaande velden bij u zichtbaar, in dat geval heeft uw organisatie er voor gekozen deze velden niet te gebruiken.
Velden in tabblad Naam
-
Geboortenaam: de achternaam van de werknemer.
-
Voorvoegsel geboortenaam: het voorvoegsel van de achternaam, bijv. "van der".
-
Voorletters: hier moeten de voorletters van de werknemer ingevuld worden. Gebruik alleen hoofdletters en punten, geen spaties.
-
Roepnaam: de roepnaam van de werknemer.
-
Voornamen: de volledige voornamen van de werknemer.
-
Aanhef: de tekst die gebruikt moet worden voor de achternaam. Deze teksten kunnen onderhouden worden in Onderhoud keuzelijsten, de lijst Aanhef (k_titel_aanhef). Bijvoorbeeld "De heer", "Mevrouw".
-
Titel (Voor): toont de tekst die gebruikt moet worden voor de achternaam. Deze teksten kunnen onderhouden worden in Onderhoud keuzelijsten, de lijst Titel voor naam (k_titel_voor).
-
Titel (Na): toont de tekst die gebruikt moet worden na de achternaam. Deze teksten kunnen onderhouden worden in Onderhoud keuzelijsten, de lijst Titel achter naam (k_titel_na).
-
Naamgebruik: dit is het naamgebruik van de werknemer die een partner heeft. U kunt kiezen uit Eigen, Partner, Part./eig. of Eig./part.. Als u kiest voor een andere optie dan Eigen dan moet u ook de echtgeno(o)t(e) van de werknemer vastleggen op de pagina Familie.
-
Partner: hier kunt u de echtgeno(o)t(e) of partner van de werknemer kiezen. Deze moet eerst ingevoerd zijn op de pagina Familie.
-
Naamcode: de in uw organisatie gebruikte afkorting van de naam van de werknemer. Dit veld is standaard niet zichtbaar maar kan door de applicatiebeheerder in de metadata in gebruik worden genomen. Stel bij het in gebruik nemen de maximale lengte van het veld in op bijvoorbeeld 3 tekens. Bij werknemers bij wie de naamcode is ingevuld kan deze tussen haakjes worden weergegeven in de lange naam en/of de korte naam van de werknemer (zie de volgende twee velden hieronder). Wijziging van de naamcode wordt pas zichtbaar in deze schrijfwijzen na goedkeuring van de sectie. Bij het zoeken van een werknemer in de afdelingenboom kunt u de naamcode invullen en daarmee de werknemer vinden.
-
Korte naam: dit is de naam van de werknemer volgens de "Schrijfwijze verkorte naam werknemer" zoals die is vastgelegd bij de Instellingen. Voor uitleg zie Schrijfwijze van de naam. Dit veld is niet zichtbaar als u deze pagina tegenkomt bij het uitvoeren van de actie Nieuwe werknemer. Als u de naam van de werknemer wijzigt, is de wijziging van de korte naam pas zichtbaar nadat de gegevens zijn goedgekeurd. De verkorte naam van de werknemer wordt o.a. getoond in de afdelingenboom.
-
Lange naam: dit is de naam van de werknemer volgens de "Schrijfwijze volledige naam werknemer" zoals die is vastgelegd bij de Instellingen. Voor uitleg zie Schrijfwijze van de naam. Dit veld is niet zichtbaar als u deze pagina tegenkomt bij het uitvoeren van de actie Nieuwe werknemer. Als u de naam van de werknemer wijzigt, is de wijziging van de lange naam pas zichtbaar nadat de gegevens zijn goedgekeurd. De volledige naam van de werknemer wordt o.a. getoond bovenaan de pagina's in de module Persoonsgegevens en in het pop-upvenster werknemerinfo dat te zien is als u op de naam van een werknemer klikt (mits de pop-up is ingeschakeld in Onderhoud bedrijf in de module Autorisatie).
-
Werknemernr.: het werknemersnummer van de werknemer.
Velden in tabblad Gegevens
-
BSN: dit is het BurgerServiceNummer.
Als het burgerservicenummer niet bekend is, moet u een waarde < 10000000 ingegeven, bijvoorbeeld 000000012 of 000000024. In de loonaangifte wordt dan het werknemersnummer doorgegeven in plaats van het burgerservicenummer.
Het BSN moet voldoen aan de 11-proef. -
Geboortedatum: de geboortedatum van de werknemer. Controleer deze datum goed! Deze datum kan van invloed zijn op de salarisschaal van de werknemer en het minimumloon. Ook wordt deze datum gebruikt bij het sturen van signalen zoals "Werknemer is jarig".
-
Leeftijd: de leeftijd die het programma berekent op grond van de geboortedatum.
-
-
Geboorteplaats: de plaats waar de werknemer geboren is.
-
Geslacht: man of vrouw.
-
Sterrenbeeld: het dierenriemteken, ♈ (Ram), ♉ (Stier), ♊ (Tweelingen), ♋ (Kreeft), ♌ (Leeuw), ♍ (Maagd), ♎ (Weegschaal), ♏ (Schorpioen), ♐ (Boogschutter), ♑ (Steenbok), ♒ (Waterman) of ♓ (Vissen). Dit veld wordt standaard niet getoond, maar kan in 'Onderhoud metadata' ingeschakeld worden.
-
Burgerlijke staat: gehuwd, ongehuwd of geregistreerd partnerschap. De keuzelijst wordt onderhouden door Visma.
-
Burgerlijke staat gewijzigd op: hier kan de datum ingang van de burgerlijke staat worden ingevuld.
-
Nationaliteit: toont de eerste nationaliteit van de werknemer. De waarden in deze lijst zijn door Visma in het systeem vastgelegd volgens de NEN 1888 standaard.
-
Primaire taal: in deze keuzelijst kan de taal van de werknemer geselecteerd worden. De waarden in deze lijst zijn de door Visma in het systeem vastgelegde talen volgens de ISO-standaard. In Elektronisch dossier wordt dit veld gebruikt om de sjabloon in de juiste taal te selecteren.
-
Geboorteland: in deze keuzelijst kan het geboorteland van de werknemer geselecteerd worden.
-
Woonland: in deze keuzelijst kan het land geselecteerd worden waar de werknemer woont.
-
Oorspronkelijke datum in dienst: hier kan de oorspronkelijke datum in dienst vastgelegd worden. Dit kan zinvol zijn bij bijvoorbeeld fusies.
De oorspronkelijke datum in dienst wordt gebruikt door het signaal "Oorspr. datum in dienst x jaar", op sommige overzichten (Jubileumlijst, Analyse werknemersbestand, Werknemers per dienstjaren, Overzicht werknemergegevens), als afdrukdatum op de salarisafrekening, in de loonaangifte en in de pensioenaangifte Achmea. -
Basisdatum jubileum: hier kan de datum ingevuld worden die als basis voor de berekeningen van jubilea gebruikt wordt. Deze datum kan tevens voor afdruk op de (historische) salarisafrekening gebruikt worden als dit in de bedrijfsgegevens is vastgelegd.
-
Correctie basisdatum jubileum: hier kunt u een correctie ingegeven (in maanden) op de Basisdatum jubileum.
Worden de correctiemaanden positief ingegeven dan wordt de jubileumdatum vervroegd.
Worden de correctiemaanden negatief ingegeven, dan wordt de jubileumdatum een latere datum.
Voorbeeld:
Basisdatum jubileum is 01-05-2008, dan is het 10-jarig jubileum op 01-05-2018.
Basisdatum jubileum is 01-05-2008, correctiemaanden: 2, dan is het 10-jarig jubileum op 01-03-2018.
Basisdatum jubileum is 01-05-2008, correctiemaanden: −2, dan is het 10-jarig jubileum op 01-07-2018.Deze datum/informatie kan tevens voor afdruk op de (historische) salarisafrekening gebruikt worden als dit in de bedrijfsgegevens is vastgelegd.
-
Datum in dienst: deze datum wordt samengesteld uit een aantal datums. Klik op het pictogram om te zien hoe deze datum wordt berekend. Hierin is Oorspr de oorspronkelijke datum in dienst, Jub+corr de basisdatum jubileum inclusief correctiemaanden, Jub-corr de basisdatum jubileum (geen correctie) en dvb de datum in dienst Visma.
-
Datum in dienst Visma: dit is de datum in dienst volgens de dienstverbandgegevens, de datum ingang van het eerste contract. Deze datum hoeft niet gelijk te zijn aan de oorspronkelijke datum in dienst, de datum dat de werknemer bij u in dienst kwam. Als de werknemer al in dienst was voordat u met de Visma (of DBS) werkte, kan dit ook de datum zijn dat u de Visma-software in gebruik nam.
-
Datum uit dienst: dit is de datum uit dienst volgens de dienstverbandgegevens, de datum "Contract t/m" van het laatste contract.
-
AOW-pensioendatum: dit is AOW-pensioendatum volgens de huidige wet- en regelgeving. De datum wordt automatisch berekend op basis van de geboortedatum van de werknemer. De getoonde AOW-pensioendatum is alleen definitief voor werknemers die binnen vijf jaar in aanmerking komen voor een AOW-uitkering. Voor alle andere werknemers is deze datum niet meer dan een indicatie.
-
Datum overleden: hier kan de overlijdensdatum van de werknemer worden vastgelegd. Het invullen/muteren van de overlijdensdatum leidt tot een melding soc. verzekering en/of een melding pensioenfonds indien dit bij het bedrijf is aangegeven.
-
Schorsing: na het klikken op Toevoegen kan hier een schorsingsperiode van de werknemer worden vastgelegd; deze optie is met name bedoeld voor de onderwijssector.
-
E-Loonstrook afhandeling: hier kunt u ingeven hoe de werknemer de loonstrook wil ontvangen. Deze mogelijkheden zijn alleen zinvol als het bedrijf over de module Digitale Loonstrook beschikt en als deze module is geactiveerd. Zie Digitale salarisafrekening.
-
Afdrukken (per post - intern distribueren): de loonstrook voor deze medewerker moet worden afgedrukt en per post of intern worden gedistribueerd;
-
E-mail met bijlage: er wordt een e-mail naar de werknemer gezonden met als bijlage de loonstrook (in pdf-vorm);
Let op! Wees voorzichtig met deze optie, de methode Kennisgeving via e-mail is veiliger.
-
Kennisgeving via e-mail: er wordt een e-mail naar de werknemer gestuurd waarin hij/zij wordt geïnformeerd dat de digitale loonstrook in zijn elektronisch dossier is opgenomen. De werknemer kan dan de loonstrook opvragen in Elektronisch dossier of met de mobiele app;
-
Kennisgeving via Takenlijst: er wordt taak op de Takenlijst geplaatst van de gebruiker die gekoppeld is aan de werknemer;
-
Doe niets: de werknemer wordt niet op de hoogte gesteld. Hij/zij moet zelf het initiatief nemen om de loonstrook op te vragen in Elektronisch dossier of met de mobiele app.
-
Velden in tabblad Overig
-
Reden van wijziging: hier kunt u een reden voor de wijziging ingeven.
-
Gewijzigd door: toont wie de laatste wijziging heeft ingegeven.
-
Goedgekeurd door: toont wie de laatste wijziging heeft goedgekeurd.
De applicatiebeheerder kan met de functie Onderhoud metadata inrichten dat er nog een aantal "Door de gebruiker gedefinieerde velden" zijn.
Functionaliteit
Bij inzien
-
Sluiten: met deze knop wordt de pagina gesloten en keert u terug naar de vorige pagina.
Tijdens wijzigingen
-
Akkoord: hiermee slaat u de wijzigingen op, wordt de pagina gesloten en keert u terug naar de vorige pagina.
-
Annuleren: hiermee keert u terug naar de vorige pagina, wijzigingen worden niet opgeslagen.
Bij goedkeuring (via de module Taken)
-
Goedkeuren: hiermee keurt u een wijziging goed. Is er verdere goedkeuring vereist dan zal de workflow de wijziging aan de volgende gebruiker voorleggen. Wanneer de laatste gebruiker die goedkeuring moet geven dit gedaan heeft, worden de persoonlijke gegevens vastgelegd in de database. U keert terug naar de vorige pagina.
-
Afwijzen: hiermee keurt u een wijziging af. U keert terug naar de vorige pagina.
-
Later doen: hiermee kunt u de goedkeuring van de wijziging uitstellen. De taak blijft op de Takenlijst staan.
Bij notificatie
-
Gereed: hiermee geeft u aan dat u de wijziging gelezen heeft. U keert terug naar de Takenlijst.
Tijdens de actie Nieuwe werknemer
-
Later doen: hiermee annuleert u deze stap in de actie Nieuwe werknemer, hiermee sluit u de actie af. Omdat de actie afgerond moet worden, verschijnt het afronden van deze stap op uw Takenlijst als taak.
-
Documenten: voeg documenten toe, bijvoorbeeld een cv.
-
Volgende >: ga naar de volgende stap in de actie. Indien de volgende stap door een andere gebruiker ingevuld moet worden kunt u niet kiezen voor Volgende, maar voor Einde.
-
Einde: hiermee sluit u de actie af. Dit betekent óf dat de volgende stap in de actie door een andere gebruiker uitgevoerd dient te worden óf dat dit de laatste stap in de actie is.