Doel
Deze pagina toont de primaire gegevens over het contract zoals de begindatum, proeftijd en de werknemersgroep. Wat u kunt doen is afhankelijk van de manier waar u op deze pagina gekomen bent. Dit kan zijn:
-
Via
-
Via
-
Via een actie van het type Nieuwe werknemer of Nieuw contract
Mijn Talent
Als u de pagina opent via
zullen uw eigen gegevens verschijnen. Houd er rekening mee dat u niet altijd gegevens in velden kunt inzien, bewerken of toevoegen. Uw applicatiebeheerder beslist hierover. Daarnaast is het ook mogelijk dat een door u ingevoerde wijziging goedgekeurd moet worden door bijvoorbeeld uw manager.Talent
Als u de pagina opent via Onderhoud functiegroepen.
zullen de gegevens van een gekozen werknemer zichtbaar zijn. Houd er rekening mee dat u niet altijd gegevens in velden kunt inzien, bewerken of toevoegen. In welke mate u gegevens kunt wijzigen hangt af van de bevoegdheden die u van uw applicatiebeheerder heeft gekregen. De bevoegdheden voor personen worden bepaald inActies
Als u de pagina tegenkomt terwijl u een actie van het type Nieuwe werknemer of Nieuw contract invoert, zijn alle velden nog leeg en dienen de verplichte velden (aangeduid met een *) ingevoerd te worden. Na het invullen van de verplichte velden klikt u op de knop Doorgaan of Einde, afhankelijk van welke knop u ziet.
Velden op deze pagina
Mogelijk zijn niet alle onderstaande velden bij u zichtbaar, in dat geval heeft uw organisatie er voor gekozen deze velden niet te gebruiken.
-
Naam: de naam van de geselecteerde werknemer met tussen haakjes het werknemernummer.
-
Dienstverband: dit is het nummer van het dienstverband.
-
Contract: dit is het contractnummer.
-
Contract vanaf: datum ingang van het contract van de werknemer.
-
Proeftijd t/m: datum einde proeftijd. Moet na de datum vanaf liggen en mag niet na de datum einde contract liggen.
-
Contract t/m: dit is de datum die de laatste contractuele werkdag van de werknemer aangeeft.
Datum einde contract moet gelijk of groter zijn dan datum ingang. Kan alleen ingegeven worden als de datum ingang een waarde heeft. Indien er geen andere contracten zijn met een lege datum einde contract, dan wordt uit de contracten de laatste datum bepaald. Deze datum wordt de datum uit dienst.
Het wijzigen van de datum einde contract kan leiden tot diverse waarschuwingen.-
Algemene melding: Het wijzigen van de datum einde contract heeft tot gevolg dat eventueel aanwezige overbodige regels uit de database verwijderd worden.
-
Het naar een eerdere datum veranderen van de datum einde contract kan leiden tot de volgende waarschuwing als de periode is afgesloten: Attentie. Mogelijke salarisberekening(en) na 'de nieuwe datum einde contract' mogelijk correcties nodig.
-
Het leegmaken van de datum einde contract kan leiden tot de volgende waarschuwing als de periode is afgesloten: Datum uit dienst lag in een afgesloten periode en kan via de loonaangifte aan de belastingdienst doorgegeven zijn. Activeren van het contract leidt tot loonaangifte.
-
Het naar een latere datum veranderen van de datum einde contract kan leiden tot de volgende waarschuwing als de periode is afgesloten: Datum uit dienst ligt in een afgesloten periode. Deze is mogelijk niet via de loonopgave aan de belastingdienst doorgegeven.
Het vullen met een waarde van de datum uit dienst leidt tot een mpfcontract (indien dit op bedrijfsniveau is aangegeven met Onderhoud bedrijf). Indien de datum einde contract leeggemaakt wordt, dan wordt ook de datum uit dienst leeggemaakt en geen (eventuele) mpfcontract aangemaakt.
Zie ook: Datum ingang en/of einde contract wijzigen (T&S client) -
-
Reden einde contract: deze keuzelijst is alleen te muteren indien de datum einde contract gevuld is. De waarde komt uit de keuzelijst Reden einde contract (k_reden_uit). De waarden in deze keuzelijst kunnen onderhouden worden met Onderhoud keuzelijsten.
Voor een aantal pensioenfondsen moet een specifieke waarde doorgegeven worden bij het einde van het contract. Deze waarde wordt afgeleid van de hoofdwaarde en wordt door de gebruiker zelf vastgelegd via het programma Vertaal reden einde contract.
Als er in de vertaaltabel voor de onderstaande pensioenfondsen geen reden einde is vastgelegd en de werknemersgroep verwijst naar de onderstaande pensioenfondsen dan kan de mutatie niet worden opgeslagen:
-
2: APG
-
3: SPW
-
4: bpfBouw
In onderstaand overzicht wordt weergegeven welke codering voor welk pensioenfonds opgeslagen wordt:
Reden uit dienst APG SPW bpfBouw Vervroegd uittreden V 101 2 Arbeidsongeschiktheid A 102 3 Overlijden O 103 4 Ontslag/uit dienst W 104 1 Pensionering W 105 4 Overige redenen R 0 (n.v.t.) 4
NB
Bij de genoemde pensioenfondsen kan de waarde 0 niet gekozen worden als reden einde contract.
Op het scherm wordt alleen de omschrijving getoond welke hoort bij de door de klant aangemaakte eigen keuzelijst.
Als niet aangesloten is op een van de bovengenoemde pensioenfondsen, dan is de codering van de reden einde contract vrij toe te kennen. -
-
Reden einde contract: deze keuzelijst is alleen te muteren indien de datum einde contract gevuld is. De waarden zijn te onderhouden met de functie Reden einde contract.
-
Historie tijdelijke contracten: dit gedeelte kunt u uitklappen en weer inklappen. Hier worden de verlengingen van tijdelijke contracten bijgehouden ten behoeve van de ketenregeling voor tijdelijke contracten in de Wet werk en zekerheid (Wwz).
-
Arbeidsovereenkomsten: het aantal einddatums van het huidige contract.
-
(1) (2) (3) Einddatum: de einddatums van de eerste overeenkomst en de verlengingen van het huidige contract.
-
Eerdere overeenkomsten: het kan zijn dat de werknemer nog een ander contract had onder een ander werknemersnummer of dienstverband. In dat geval moet u hier zelf het aantal overeenkomsten invullen dat meetelt voor de ketenregeling. Als het systeem een contract vindt bij een werknemer met hetzelfde BSN dan wordt de knop zichtbaar. Als u daarop klikt dan toont het systeem de andere contracten.
-
Startdatum eerste overeenkomst: als het aantal eerdere overeenkomsten is ingevuld dan moet u ook deze datum invullen. Let op! Het systeem houdt geen rekening met de wettelijke tussenperiode van zes maanden. U moet zelf de historie van de werknemer controleren en beoordelen of de andere contracten meetellen voor de keten van dit contract.
-
Een helptekst met gegevens op basis van de instellingen in Onderhoud instellingen
-
-
Werknemersgroep: in deze keuzelijst wordt de groep getoond waarin de werknemer hoort.
-
Werknemersgroep: in deze keuzelijst kan gekozen worden voor de (nieuwe) groep waarin de werknemer hoort.
Onder de volgende restricties is de groep aan te passen:
-
De nieuwe groep moet actief zijn.
-
Het tijdvak van de nieuwe werknemersgroep dient te voldoen aan onderstaand schema:
Nieuwe groep ->>
Huidige groepKwartaal Maand 4-weken Week Kwartaal ok ok niet ok niet ok Maand ok ok niet ok niet ok 4-weken niet ok niet ok ok ok Week niet ok niet ok ok ok -
Het registratienummer pensioen van de huidige werknemersgroep dient gelijk te zijn aan het registratienummer pensioen van de nieuwe werknemersgroep.
-
-
Soort contract: geeft aan wat voor soort contract het is (arbeidscontract, inhuurcontract, etc.).
-
Effectief vanaf: hier ziet u in de eerste instantie een keuzelijst (of alleen de ingangsdatum van het contract). Met de knop kunt u een nieuwe ingangsdatum toevoegen. Hiermee kunt u ook toekomstmutaties vastleggen voor een medewerker.
U kunt dit bijvoorbeeld gebruiken bij het omzetten van een contract voor bepaalde tijd naar onbepaalde tijd. Dit is van belang voor de berekening van de WW hoog/laag a.g.v. de WAB.
Let hierbij op dat de Effectief vanaf alleen van toepassing is op de velden binnen het kader. Een beperking hierbij is dat er per periode maar één ingangsdatum mogelijk is. Bijvoorbeeld als een werknemer per 10 oktober een arbeidscontract heeft als oproepkracht en per 20 oktober een arbeidscontract met onbepaald duur dan kunt u dit niet vastleggen. U krijgt hiervoor ook een waarschuwing te zien.
-
Hoofdcontract: hoofdcontract binnen het dienstverband. Is van belang voor de workflow op werknemerniveau.
Indien er één contract is zonder einddatum wordt standaard dit contract geselecteerd als hoofdcontract. In alle andere gevallen wordt het eerste contract als hoofdcontract getoond.
Het hoofdcontract kan niet gewijzigd worden als er al een salarisberekening voor de werknemer is uitgevoerd die nog niet is afgesloten.
Een wijziging van het hoofdcontract gaat in met ingang van de periode waarin de wijziging goedgekeurd is.
-
Arbeidscontract: geeft het soort contract aan in de betreffende periode. (Onbepaalde duur, Tijdelijk contract, Vak./Seizoenwerk, Oproepkracht met werkverpl. etc.).
-
Cao-code (Ext): in dit veld kan een cao-code vastgelegd worden ten behoeve van exports naar externe applicaties. Dit veld is gekenmerkt als een vrij veld, zodat er met Onderhoud vrije velden een keuzelijst voor kan zijn ingericht.
T.b.v. bpfBOUW: indien dit veld gevuld is, zal de ingevulde waarde als CAO-beroepencode doorgegeven worden op de aanlevering van bpfBOUW.
Een wijziging van de Cao-code (Ext) gaat in met ingang van de periode waarin de wijziging goedgekeurd is. Het is niet toegestaan om de Cao-code (Ext) te wijzigen in een afgesloten loonjaar.
-
Soort ZKV: soort ziektekostenverzekering.
-
Klantnr. ZKV: klantnummer ziektekostenverzekering.
-
Verzekeringsvorm: dit is alleen voor scholen in het Primair Onderwijs. In het Voortgezet Onderwijs kan dit veld verborgen worden in de metadata. U kiest hier op welke manier de werknemer is aangesloten bij het Vervangingsfonds en het Participatiefonds. Er zijn vier mogelijkheden:
-
Verplicht VF en PF;
-
Vrijwillig VF en PF;
-
Niet aangesloten bij VF en PF;
-
Alleen aangesloten bij PF.
-
-
Is Pooler: dit is alleen voor scholen in het Primair Onderwijs. In het Voortgezet Onderwijs kan dit veld verborgen worden in de metadata. Voor personeel met een VF-pooleraanstelling moet u dit aanvinken.
-
Cao-code: hier wordt de cao-code getoond zoals deze in Talent & Salaris client is gezethier kunt u de cao-code vastleggen. Wanneer u een nieuw contract aanmaakt, wordt in eerste instantie gekeken naar de standaardwaarde die is ingesteld in de metadata. Staat daar geen waarde vermeld, dan wordt de waarde uit de werknemersgroep gebruikt.
-
Indicatie contract: vrij te gebruiken veld voor een nadere indicatie van het contract. De waardes komen uit de keuzelijst Omschr. indicatie contr. (k_indicatie_con). Dit veld kan ook op de loonstrook worden afgedrukt.
-
Omschrijving: omschrijving.
-
Fiscale ruimte: hier kunt u op jaarbasis vastleggen of een werknemer gebruik wil maken van zijn fiscale ruimte.
-
Reden van wijziging: de reden voor de wijziging van de werknemergegevens.
-
Gewijzigd door
-
Goedgekeurd door
Onderhoud velden
Het is mogelijk de velden te onderhouden. Doorgaans kan dit alleen door uw applicatiebeheerder gedaan worden. Via Onderhoud vrije velden is het mogelijk om:
-
Een veld wel of niet te gebruiken.
-
Een veld verplicht te stellen.
-
Een veld een standaardwaarde toe te kennen.
-
Een veld wel of niet zichtbaar te maken.
-
Een veld wel of niet wijzigbaar te maken.
Via Onderhoud vrije velden is het mogelijke eigen velden toe te voegen en te benoemen.
Functionaliteit
Bij inzien
-
Sluiten: met deze knop wordt de pagina gesloten en keert u terug naar de vorige pagina.
Tijdens wijzigingen
-
Akkoord: hiermee slaat u de wijzigingen op, wordt de pagina gesloten en keert u terug naar de vorige pagina.
-
Annuleren: hiermee keert u terug naar de vorige pagina, wijzigingen worden niet opgeslagen.
Bij goedkeuring (via de module Taken)
-
Goedkeuren: hiermee keurt u een wijziging goed. Is er verdere goedkeuring vereist dan zal de workflow de wijziging aan de volgende gebruiker voorleggen. Wanneer de laatste gebruiker die goedkeuring moet geven dit gedaan heeft, wordt het gewijzigde adres vastgelegd in de database. U keert terug naar de vorige pagina.
-
Afwijzen: hiermee keurt u een wijziging af. U keert terug naar de vorige pagina.
-
Later doen: hiermee kunt u de goedkeuring van de wijziging uitstellen. De boodschap blijft op de takenlijst staan. U keert terug naar de vorige pagina.
Bij notificatie
-
Gereed: hiermee geeft u aan dat u de wijziging gelezen heeft. U keert terug naar de takenlijst.
Tijdens de actie Nieuwe werknemer
-
Later doen: hiermee annuleert u deze stap in de actie Nieuwe werknemer, hiermee sluit u de actie af. Omdat de actie afgerond moet worden, verschijnt het afronden van deze stap op uw takenlijst als taak.
-
Documenten: voeg documenten toe, bijvoorbeeld een cv.
-
Volgende: ga naar de volgende stap in de actie. Indien de volgende stap door een andere gebruiker ingevuld moet worden kunt u niet kiezen voor Volgende, maar voor Einde.
-
Einde: hiermee sluit u de actie af. Dit betekent óf dat de volgende stap in de actie door een andere gebruiker uitgevoerd dient te worden óf dat dit de laatste stap in de actie is.