Relatieve en absolute puntenverdeling

Puntentoekenning

Er zijn twee manieren van puntentoekenning in gesprekken, relatief en absoluut.

Absolute puntenverdeling zijn de 'echte' waardes die een persoon scoort. Bijvoorbeeld wilt u weten wie de beste programmeur in C++ is. U kunt dan een puntenverdeling maken met waardes tussen 1 en 10, 1 zijnde zeer slecht, 10 zijnde uitmuntend. U kunt later deze waardes gebruiken om te zien wie uw beste programmeur is.

Relatieve puntenverdeling kunt u inzetten als u een persoon wilt beoordelen in vergelijking met de baan die hij heeft. Opnieuw hebben we een absolute verdeling van 1-10 in gedachten. Van een junior programmeur kunt u verwachten dat zijn absolute programmeervaardigheid een 3 is, terwijl die van een senior programmeur een 7 kan zijn. Toch kan de junior programmeur uitmuntende programmeervaardigheden hebben als junior zijnde, en om dit weer te geven gebruiken we relatieve puntenverdeling.

Absolute puntenverdeling

Er zijn twee manieren om een absolute puntenverdeling te maken, met of zonder scorelijst.

  1. Met scorelijst: maak een scorelijst aan van het soort Absoluut en maak ook de bijbehorende schaalwaarden aan. Zie het voorbeeld in Onderhoud scorelijsten.
    Maak vervolgens een gebied aan, en hierin weer een aspect, waar u de gemaakte scorelijst selecteert. U kunt de minimale en maximale waarde eventueel aanpassen. Maakt u dan een profiel aan, waaraan u het gebied met aspect toevoegt.

  2. Zonder scorelijst: U maakt een gebied aan met hierin een aspect, selecteert u hier geen scorelijst. De min, max, en stapwaardes worden gebruikt om de opties te maken. Bijvoorbeeld min=1, max=10 en stap=1 krijgt u de mogelijkheden 1,2,3,4,...,9,10. Hierna maakt u een profiel aan waarin u het gemaakte gebied en aspect toevoegt. Vervolgens kunt u per aspect hoog/laag/vereist aangeven.

Hoog/laag waardes werken niet voor absolute waardes. Bij beide methodes kunt u de vereiste waarde invullen, deze wordt gebruikt voor het berekenen van de totaalscore. Maakt u een absoluut gesprekstype aan en vervolgens kunt u absolute gesprekken aanmaken gebruik makend van het gemaakte profiel en gesprekstype.

Relatieve puntenverdeling

Er zijn twee manieren om een relatieve puntenverdeling te maken; met of zonder zelfgedefinieerde scorelijst.

Relatieve puntenverdeling wordt gebouwd op een absolute puntenverdeling. Relatieve puntenverdeling herlabelen een aantal absolute opties en daarnaast kunt u de absolute verdeling vernauwen.
Hierboven stond een voorbeeld van een junior en senior programmeur, van wie u resp. absoluut een 3 en een 7 verwachtte. Voor beide gaat u een relatieve puntenverdeling definiëren, voor de junior programmeur bijvoorbeeld tussen 1-5, voor de senior programmeur tussen 5-10.

  1. Met scorelijst: Eerst maakt u een relatieve scorelijst aan, waar u de labels definieert. De mogelijke waardes zijn ---/--/-/=/+/++/+++. "=" is de waarde die we verwachten, u zou het ‘verwacht’ kunnen labelen, vervolgens "-" als ‘onder verwachting’ en "+" ‘boven verwachting’. U hoeft niet alle opties te labelen, maar alleen de gelabelde opties zijn later als scores beschikbaar. Deze scorelijst is algemeen te gebruiken, voor zowel de senior als de junior programmeur.
    Vervolgens maakt u een gebied aan, met opnieuw een aspect, dit keer gezet op relatief. Selecteert u hier de gemaakte relatieve scorelijst, en geeft u een min=1, max=10 en stap=1. Dit gebied kan opnieuw voor zowel de senior als de junior programmeur gebruikt worden.
    Maakt u hierna een profiel aan, waaraan u het gebied met zijn aspect toevoegt. Hier kunt u hoog/laag/verwacht definiëren. Voor junior: laag=1, hoog=5, verwacht=3, voor senior: laag=5, hoog=10, verwacht=7. Voor beide programmeurs is de puntenverdeling nu vernauwd. De vereiste waarde wordt gebruikt als basis voor de "="-waarde in de relatieve scorelijst. Als u geen vereiste waarde ingeeft, zal het aspect absoluut worden, omdat er dan geen mapping is tussen relatief en absoluut. In de relatieve scorelijst was ook optie + en optie – gelabeld. Met hulp van de stapwaardes worden ook aan deze relatieve waardes absolute waardes gebonden. De stapwaarde is hier 1. Voor de junior programmeur worden de mogelijkheden (-/=/+): 2,3,4, voor de senior programmeur (-/=/+): 6,7,8.
    U ziet dat de relatieve scorelijst de puntenverdeling beperkt, dus de junior programmeur had de mogelijkheden 1,2,3,4,5 maar toch worden alleen opties 2,3,4 gebruikt.

  2. Zonder scorelijst: Als een absolute puntenverdeling zonder scorelijst. U dient wel in het profiel per aspect de verwachte waarde aan te geven en een relatief gesprekstype te gebruiken. Vervolgens kunt u gesprekken toevoegen, gebruik makend van het gemaakte profiel en gesprekstype. Het systeem zal dan over de absolute waardes heen een standaard relatieve scorelijst plaatsen met de labels ---/--/-/=/+/++/+++, afhankelijk hoeveel absolute waardes er zijn en wat de verwachte waarde is. In het voorbeeld met min=1, max=5, verwacht=3 zullen de opties --/-/=/+/++ gemaakt worden met absolute waardes 1,2,3,4,5.